1 Läs mer >>
Lördag den 31 oktober = Halloween. Denna högtid som har sitt ursprung på Irland och även en del från Skottland kom via USA till Sverige i slutet av 1990-talet. Själv har jag inte tänkt att varken klä ut mig eller gå på Halloween-party utan det blir en stilla middag utan pumpa med tända ljus i kväll istället. Anser att Alla helgons dag är en dag för att ge de ej kvarlevande en tanke och tända ljus på kyrkogårdar. Man glömmer nog lätt bort att Alla helgons dag egentligen är en kristen högtid som firas till de dödas åminnelse. Så igår blev det även en tur till kyrkogården för att tända ljus.
I och med att det var halvdag igår, så tog jag ut flextid och gav mig själv en ledig dag. Kan säga att det var välbehövligt. Torsdagen var lite väl hektisk så jag behövde helt klart en ledig dag. Var både whisky- och vinprovning samt vernissage efter jobbet i torsdags. Är ju med i panelen och påverkar vilka whiskysorter som ska tas in på Systembolaget emellanåt. Så denna gång var det single malt, 15-18 år. Fastnade mycket för Glenfiddich 18-åriga. Den var inte helt fel. På vinprovningen så provade vi bara viner från en vingård i Spanien. Tyvärr var inte vinprovningshållaren allt för underhållande så jag tyckte väl att det var si så där. Bäst var i alla fall deras Abadal Seleccio 2004. Ett elegant, komplext och fylligt vin med en viss ton av choklad, 271:-. Fast jag skulle nog hellre föredra min favorit-Amarone, Tenuta Sant Antonio, Selezione Antonio Castagnedi, 249:-.
Hann även med att besöka vernissage mellan provningarna. Robert Hilmersson från Kungsbacka hade nämligen sin första utställning i Stockholm. En ung konstnär med influenser från storstäder där han skapar en mix av kontraster med sitt igenkänningstecken, raster, i alla sina målningar. En spännande kombination med mjuka och varma färger. Blev väldigt förtjust i en av hans målningar, så vi får väl se om jag eventuellt slår till. Utställningen håller på till den 24 november på Galleri Jan Wallmark, Karlavägen 17.
Önskar er alla en riktigt skön Halloween-helg.



Kram         

Halloween

0 Läs mer >>

Kom hem sent i går kväll. Hade haft en tuff dag på jobbet, därefter akupunktur och massage innan det även blev en sväng på en invigning av en salong. Väl hemma, nedsjunken i soffan så ringer min son. Han berättar då det otroliga, som jag aldrig trodde skulle hända. Nämligen att Djurgården slog Helsingborg borta med 2-0. Hade insett att det inte var någon idé att tro på Djurgården längre. De två sista matcherna för Djurgårdens del var två rysarmatcher, Helsingborg och Kalmar. Trodde aldrig att Henke Larsson skulle gå av hemmaplan på sin sista match med en förlust. Hade räknat med att Henke skulle sätta minst ett mål innan det var dags för en ny karriär. Men han blev i alla fall hyllad som en hjälte på Olympia och kan vara stolt över sina fotbollsår när han nu lägger fotbollsskorna på hyllan. Henkes meritlista fylls med tunga fotbollsprestationer. Med 106 landskampsmatcher i bagaget och ett VM-brons -94 i USA kan han vara stolt. Även med erfarenheter som spelare i klubbarna Celtic, Manchester United och Barcelona kan han stoltsera. Och då även som Champions League vinnare 2006 i det sistnämnda laget, dvs Barcelona. Han har även fått mottagit priser som Guldbollen 1998 och 2004 och även tidernas guldboll 2005. Så det blev nog ett snopet slut när han steg av Olympia helt mållös. Men jag tror ändå att det var en hel del bubbel som sprutades och dracks i går kväll och hela natten igenom för avfirandet av en legend inom fotbollen. Tack Henke för det du har gjort för svensk fotboll och lycka till i fortsättningen.
Nu håller jag bara tummarna för att Djurgården ska vinna över Kalmar på söndag så att de har en säker kvalplats i allsvenskan.



Kram  

För bra för att vara ...

0 Läs mer >>

Kändes skönt att kunna ligga kvar i sängen på söndagsmorgonen och veta att klockan hade vridits tillbaka en timme under natten. Var glad att jag fick en timme tillgodo. Söndagen blev på så sätt riktigt lång. Aktiverade mig under dagen med diverse fixargrejor som jag annars inte hinner under veckorna. Så jag kände mig riktigt nöjd med min söndag.
Någon annan som var nöjd var nog Zlatan och även tränaren för Barcelona. Zlatan var nämligen i toppform i gårdagens match mot Zaragoza. Han lyckades göra två mål och framspel till ett tredje. Zlatans frispark låg på en hastighet på över 100 km/timme från 27 meters håll. Så det var ett rejält tryck i mister Ibrahimovics fotbollssko. Publiken var mycket nöjd när Zlatan gick av planen i den 72:ndra minuten. Applåderna ekade på Camp Nou och Zlatan kan känna sig riktigt stolt efter gårdagens prestation. Slutresultatet blev 6-1 till Barcelona. Keita lyckades göra tre mål och Messi ett. Så man kan säga att det var mycket målrik match.
I dag måndag och ny vecka, dvs en vecka med nya möjligheter. Förhoppningsvis tittar även solen fram någon dag denna höstvecka. Ser i alla fall lovande ut i mitten av veckan om man ska tro på väderprognosen.
Ha en riktigt bra vecka.



Kram

Vintertid

0 Läs mer >>
Denna vecka har det varit hur mycket som helst, plus att jag har varit förkyld. Övertid 15 timmar, snorig och hostig. Skulle egentligen ha legat hemma och tagit hand om mig själv. Men är det mycket att göra så får man helt enkelt bita ihop. I alla fall så länge som man inte har feber. Så helgen var mycket eftertraktad. Blev i alla fall middag på fredagskvällen. Melon med proscciutto till förrätt och marinerad fläskfilé med vitlöksstekta champinjoner, bearnaisesås, klyftpotatis och sallad till varmrätt. Vitt vin till förrätten och en röd spanjor till varmrätten. Avslutade med mandelskorpor och Somavite och vaniljvodkamarinerad mango och Limoncello. Var sedan helt slut så jag somnade helt ovaggad.
Vaknade inte förrän vid 10 i morse. Utvilad och piggare. Känner fortfarande att jag inte är helt botad från förkylningen, så det blir att vara hemma och ta det lugnt i dag. Måste ju vara pigg och utvilad till på måndag. 
Tyvärr så ser det inte ut som att Svennis tar över svenska landslaget. Men jag tror fortfarande på honom. Jag tror ändå att han kommer att ta över svenska landslaget. Även om det kommer att ta tid. De svenska spelarna på avbytarbänken lär kanske inte vara purunga när det blir dags. Men vad gör det. Svennis lyckas nog ändå.
Ha en fortsatt bra helg.



Kram  

Arbetsam vecka

0 Läs mer >>
Åter en hösthelg har passerat obehindrat. Fredagsmys med krabba och vitt vin. Och kycklingwok på lördagen. Min dotter var ute på IKEA på lördagen och köpte en skjutdörrsgarderob. Kan säga att den inte var lätt att sätta ihop. Fastnade redan på bild 7 av 27. När skenan i botten på garderoben skulle monteras så insåg vi att det saknades förtryckta hål att skruva fast skruvarna i. Men min dotter ger inte upp så lätt. Ett samtal till IKEA och information telefonledes gjorde så att vi kunde gå vidare. Som tur var så dök min dotters pojkvän upp så att garderoben kunde sättas ihop till slut. Kan säga att det inte var något lätt projekt. Men efter tolv timmars slit så stod den äntligen klar. Kan säga att jag var mycket stolt över min dotter som hade lyckats läsa IKEA's beskrivning och inte gett upp när hon stötte på problem. Så nu har hon en fin garderob på sitt rum.
Söndagen blev vilodag. Något parti back-gammon och en kort promenad blev söndagens aktiviteter. I dag måndag och ny vecka med nya möjligheter.
Ja, nu är det inte långt kvar innan Sven-Göran "Svennis" Eriksson tar över som svensk förbundskapten. Han kommer inte att kunna tacka nej till Lagrell. Det var det jag visste när Lagerbäck avgick. Svennis kommer hem och knyter ihop påsen och får en fjäder i hatten.
  


Kram

Garderobsmontering

0 Läs mer >>
Hemkommen efter förhandsvisning av "Bröllopsfotografen". Så underbar och härlig film. Ulf Malmros som både har regisserat filmen samt skrivit manus, har verkligen lyckats. Björn Starrin gör en lysande roll som den värmländska fotografen Robin. Kjell Bergqvist ringer upp Robin, pôjken med bred värmländska från Molkom och ber honom komma till Stockholm och plåta ett bröllop i Djursholm. Och på den vägen är det. Robin träffar Tuva Novotny och hennes föräldrar och får även lära sig vett och etikett. En mysig film med många skratt som passar sig mycket bra i höstmörkret. Jag rekommenderar varmt denna film som har premiär på fredag.
I morgon gäller det. Ska Sverige komma till fotbolls-VM i Sydafrika? Chanserna är minimala. För att få en plats så måste Sverige ta tre poäng i morgondagens match mot Albanien och Portugal förlora mot jumbon Malta. Sannolikheterna är alltså inte så stora. Så bye, bye, Lagerbäck och welcome Svennis, Sven-Göran Eriksson, som ny ledare. Självklart kan inte Svennis blunda för att göra ett bra avslut för sin egen del i sin egen fotbollskarriär. Ett vördigt slut är ju att ta över Lagerbäcks mantel och ta svenska landslaget till en ny dimension. Han knyter då ihop påsen och kan sedan lugnt dra sig tillbaka till de värmländska skogarna med gott samvete. Så Svennis, välkommen hem.



Kram

Bröllopsfotografen

0 Läs mer >>

I dag den 13 oktober kom den första snön till Stockholm. Är inte det lite för tidigt? Nog för att tidningarna börjar annonsera om julbord redan nu, men jag tycker nog att snön kan vänta lite. Och var tog britt-sommaren vägen?
Färdvägen till jobbet har i alla fall blivit bättre sedan de nu har öppnat upp tunnelbanan vid Kungsträdgården igen. Inte för att jag ser några större förändringar, men de har säkert justerat en hel del på de fyra månaderna som de har haft stängt.
Har kommit underfund med att jag sover väldigt bra på kamomillte. Så nu för tiden blir det en kopp kamomillte innan jag går och lägger mig. Hälsosamt och varmt nu när höstkylan biter tag i en.
Blev så sugen på fläskpannkaka med lingonsylt i går. Tror att det är en typisk hösträtt, så det får bli det till middag någon dag i veckan.
I kväll förhandsvisning av “Bröllopsfotografen” av Ulf Malmros. Tydligen ska den vara väldigt rolig, så jag ser fram emot en hel del skratt i kväll.



Kram

Första snön

0 Läs mer >>
Njuter av höstens sista strålar innan höstmörkret kommer för att stanna. Låter egentligen ganska tragiskt, men faktum är att det faktiskt inte är det. I går så hade vi strålande sol i huvudstaden och då låg jag inte på latsidan utan utnyttjade verkligen denna dag. Promenerade i Gamla Stan och på söder. Ville återuppleva gamla minnen från min rundvandring på söder i juni. Passade denna gång på att dokumentera detta söder med min kamera. Fjällgatan, Mosebacke och Katarinavägen. En vandring på söders höjder bland kulturmärkta byggnader.
Efter rundvandringen på Söder så fortsatte lördagen med små vätskekontrollstopp innan det var dags för lördagens match mot Danmark. I fotboll alltså. Sen att Sverige förlorade var ju inte vad i alla fall jag hade väntat. Sverige var mindre bra men hade riktigt många chanser. Synd, och tur att Lagerbäck förstår att han skall avgå. Väntar med spänning på att Svennis kommer att ta över.



Kram

Skön hösthelg

0 Läs mer >>
Många utdelningar har det varit i veckan. Utdelningar av biobiljetter både till måndagen + onsdagen. Kunde gå på två förhandsvisningar av "Fame" denna vecka om jag hade velat. Valde dock att endast gå på måndagen och skänkte istället onsdagens biobiljetter till min dotter och hennes pojkvän.
Det har även varit utdelning av Nobelpriset i både litteratur och i fred. Herta Müller blev årets lyckliga Nobelpristagare i litteratur och Obama fick motta Nobels fredspris 2009. En glad men ändock chockad Herta Müller fick priset med motiveringen "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap". Medan USA's president Barack Obama fick förära Nobels fredspris där några av motiveringarna var hans ledaregenskaper och diplomatiska begåvningar.  Han rosades även för sitt arbete att lösa globala kriser och att skapa en kärnvapenfri värld.
Och i morgon håller jag tummarna för att det blir utdelning för Sveriges fotbollskillar. Sverige möter nämligen Danmark borta. Vinner Sverige så blir det en utdelning som heter duga. Då blir det nämligen helt säkert en resa till Fotbolls-VM i Sydafrika. Och vem vill inte att Sverige ska få chans till spel i Fotbolls-VM i Sydafrika sommaren 2010? I alla fall så önskar jag att de kommer dit. Så heja Sverige i morgon, må ni vinna över Danmark.
Ha en trevlig helg.



Kram

Utdelning

0 Läs mer >>
Var som sagt på förhandsvisning av "Fame" i går. En bra musikfilm som man blir glad utav, är min åsikt. Vem kommer inte i håg Leroy Johnson i "Fame" i TV-dramaserien för barn och ungdom på 1980-talet som är baserad på filmen med samma namn. Jag gör det i alla fall. Kan erkänna att den nya filmen är väldigt lik den andra. Dvs mycket musik, dans, uppträdanden, kärlek, tårar och svett. Citerat av danslärarinnan miss Grant "You've got big dreams? You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying - in sweat!"
Skulle nog säga att det är mer en ungdomsfilm än en vuxenfilm. Men blir i alla fall glad och lite upprymd utav filmen. Gissar att målgruppen är upp till 30, mest tjejer. Kul i alla fall att ha sett den. Filmen har premiär på fredag den 9:nde oktober.



Kram

Fame

0 Läs mer >>

Och så var det måndag igen. Tycker att helgen går allt för fort. Hinner knappt med. Har i alla fall bara tagit det lugnt med middagar hemma. Blev Karl-Johansås med ädelost i till oxfilén i fredags. Passade perfekt. Klarade t o m av att flambera oxfilén utan att sätta eld på lägenheten. Blev en Johann 2001 till istället. Vilket visade sig vara ett utmärkt vinval. Det gifte sig riktigt bra i munnen.
På lördagen var tanken att gå och se Salvador Dali-utställningen på Moderna Museet. Men det var alldeles för lång kö för att överhuvud taget göra sig besvär att stå och vänta i. Men utställningen håller på till i januari, så det finns gott om tid att åse den vid något annat tillfälle.
Blev sedan oxfilétoast till förrätt och wokad bläckfisk med lök, röd paprika och black beansås till varmrätt. Vilket var mycket uppskattat. Så lördagskvällen blev också lugn.
Söndagen använde jag till att bara vara. En kort promenad och sedan hem för middag. Lagade i ordning Biff Rydberg. Min dotters kommentar var "Detta var ju CP-gott" och det får jag väl ta som en komplimang.
I kväll förhandsvisning av "Fame".



Kram

Måndag igen

0 Läs mer >>
Var i går på vernissage, "Tigers", på Strand Hotel. Konstnären David Feucht som är en 32-årig kille har bott mestadels av sitt liv i USA och har nu hittat hem till sitt hemland Sverige. Han målar mest i akryl och matchar sina färger på ett smakfullt sätt. Turkos är en färg som han har som favorit i sina tavlor. Kan medge att denna färg återkommer i en hel del av hans verk. Han använder bl a mycket markeringstejp och sätter ofta ihop sina tavlor av många bilder på en. En balans av bilder och färger som ger harmoni. Även svart är en återkommande färg som annars kan bli lite väl hård. Men med sin sammansättning av olika bilder så blir det harmoniskt och smakfullt.
Tydligen går det väldigt bra för honom och redan nästa månad så kommer han att ha en utställning i Tyskland. Så jag önskar David lycka till i framtiden. Han har ju en hel del år på sig.
Så efter en trevlig kväll med gott vin, canapeer och goda vänner så strosade jag hemåt i höstmörkret vältankad med en kulturkick.
I dag fredag och middag hemma. Blir oxfilé med grönpepparsås, råstekt potatis och sallad. Till det blir det antingen en Amarone eller en Ripasso. Har inte bestämt mig ännu vad det blir. Ser i alla fall fram emot en lugn hemmakväll med god mat och gott vin.
Ha en trevlig helg.



Kram

Vernissage David Feuc...

0 Läs mer >>
På detta underbara ställe bodde vi när vi var i Italien. Med vacker utsikt över Valpolicella-dalen och ca 29 grader i luften mådde man som en prinsessa. Deras presentation av hotellet är följande: "A place where you can feel in touch with nature, among the green valleys of Valpolicella. A place for every season in a mild Mediterranean climate". Och det låter väl inte helt fel. Eller hur?! Hotellet som har tennisbana och en egen pool med utsikt över vinrankorna ligger högt beläget i byn Fumane i Valpolicella. Om ni har möjlighet att ta en sväng förbi när ni är där så kan ni köpa deras egna viner (Valpolicella Classico, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Amarone och Recioto) samt deras egen tillverkade olivolja från deras egna olivträd.
Att sitta och äta frukost utomhus med denna magnifika utsikt är en hälsa för själen. Kommer att ha detta minne med mig länge under de mörka höstmånaderna.



Kram

Costa Degli Ulivi