0 Läs mer >>

Har haft en lugn och skön helg ute på landet. Åkte ut på fredagen och tände upp i brasan medan vi lagade mat. Blev härliga Wallenbergare med potatismos och lingon. Insåg att Marqués de Murrieta passade bäst till biffarna.
Lördagen bestod av promenad i ett vinterlandskap, -7 grader, snöskottning, bastubad med efterföljande dopp i Vindöfjärden. Badtermometern är dess värre redan upptagen, så jag har ingen temperatur att delge, men jag kan säga att det inte var varmt. Var i alla fall i tre gånger i det kylslagna vattnet samt åstadkom även någon vingklippt ängel i snön.  Tur att man kan elda på i öppna spisen för att återfå värmen. Blev helstekt rostasfilé med potatisgratäng till lördagsmiddag. Till det tog vi en Tenuta Sant Antonio Campo dei Gigli Amarone 2004, vilket passade mycket bra. Blev även en Amarone Bosan från Cesari, vilken också slank ner lätt innan det var dags att nanna kudden.
Så helgen har bestått av sköna skogspromenader, varm choklad framför öppna spisen, varma bastubad med efterföljande kalla bad, god mat och dryck och bara vara i trevligt sällskap.



Kram

Lugn helg

0 Läs mer >>

Inte undra på att man blir förkyld i detta väder. Läste min blogg för ca ett år sedan där jag skrev att jag faktiskt inte trodde att vi skulle få någon vinter. Jag tar genast tillbaka det. Skrev nämligen följande: ”Är rätt otroligt att det fortfarande är så varmt, trots att det är i slutet av november. Kommer det någon snö innan jul tro, eller kommer vi att ha en grön jul även i år?” Och vad hände? Jo, snön kom en vecka innan julafton och låg kvar till i slutet av mars. Fast att jag är mycket förtjust i snö, med tanke på skidåkning och att det faktiskt lyser upp i tillvaron, så var jag rätt trött på snön i slutet av i våras. Och så får vi snö redan nu, en månad tidigare, som ska ligga till i slutet av mars. En vargavinter som heter duga. Burr. Jag ska nog inte sälja Fjällräven-jackan ändå. Tror istället att jag får investera i en dunjacka till. Bevisbild nedan, Stockholm 25 november, -5 grader. Ska nog ändå satsa på att bli björn i mitt nästa liv. De måste ju vara väldigt smarta med tanke på att de går och lägger sig nu och vaknar i vår igen.
Det jag kan glädjas åt för tillfället är att Zlatan gjorde mål i en av veckans Champions League-matcher (Auxerre-Milan) och tillsammans med Ronaldinho gjorde så att Milan kom till åttondelsfinal. Auxerre hade ingen chans utan förlorade med 0-2. Så nu är Milan och Real Madrid klara inför åttondelsfinalen.



Kram

Förkylningstider

3 Läs mer >>
Hamnade häromdagen på Spendrups årliga julölprovning. Avnjöt flera olika julöl tillsammans med smårätter tillredda av årets kock 2010, Gustav Trädgårdh. Från löjrom med äggula med Spendrups härliga Julbrygd till chokladcreme med clementincurd till en julale från Gotlands Bryggeri. I Spendrups Julbrygd som består av fem olika maltsorter hittar jag en härlig karamelldoft med en krafitg härlig maltighet i smaken blandat med en bränd karamellton. I Pistonhead Chimney Sweeper som bl a innehåller rökmalt hittar jag en intensiv humleblommig doft med inslag av grape, citrus och kaffe. Allt mycket välgenomtänkt och smakfullt. En riktig njutning av smakkombinationer.
Bengt Renander som precis har släppt sin bok ”Konsten att lyssna” föreläste om kreativitet. Där han liknar kreativitet vid nyskapande problemlösningar samt lärde oss skillnaden mellan att använda "Jag/ego" och "Själv". Fick även lyssna på hur formgivaren Erika Lagerbielke hade tänkt när hon designade ölglasen i Differenceserien (Pils, Ale och Porter) tillsammans med Johan Spendrup och Bengt-Göran Kronstam och även hur hon tänkte när hon designade regeringens bröllopsgåva till kronprinsessparet, glasserien Divine. Hon var även en av fem som i går fick motta Prins Eugen-medaljen från kung Carl XIV på slottet för framstående konstnärlig gärning.





Kram



Spendrups julölprovni...

0 Läs mer >>
Ja, då var det då dags igen för fotbollsgalan. Som gick i Malmö i går. Med på plats fanns Zlatan som tog emot sin femte guldboll. En guldspelare som är värd sin guldboll. Efter att han bara för några dagar sedan satte det enda målet i derbymatchen mot Inter så är han guld värd. Även med sina insatser i Barcelona och tidigare fotbollslag till i dag, Milan. Grattis Zlatan. Må du hålla i några år till.
Var även iväg på förhandsvisning av filmen "The Romantics" i går. Ingen direkt höjdarfilm. Men läckra filmtagningar, skön musik, en snygg manlig huvudrollsinnehavare, Josh Duhamel, och svenska Malin Åkerman. Skönt att ändå kunna gå på bio och njuta av en film. Att drömma sig bort en stund i biofåtöljen och insupa vackra vyer till skön musik är ju faktiskt inte helt fel.
Nu läggdags för att orka med morgondagen.
Sov så gott.

Kram

Guldbollen till Zlata...

0 Läs mer >>
Hamnade på mässan ”Det goda köket” efter jobbet i fredags. Provade mig runt bland de olika alkoholhaltiga dryckerna. Blev mest champagner och en del röda viner, mest från Italien. Blev så alltså en och annan amarone. Självklart även då min favorit från Tenuta Sant’Antonio samt några andra. Intog även min favoritchampagne, Pol Roger, samt fick även smak för Perrier Jouet Belle-Epoque. En härligt välbalanserad champagne där jag hittar vita blommor och persika i doften. Tyvärr är priset lite väl högt, 1060:-. I rosén för 2020:- hittar jag en ton av rosor och vildhallon i doften. En mycket frisk och välbalanserad champagne. Så jag var mycket nöjd med min kväll på mässan innan jag åkte ut till landet och avslutade kvällen med ostron och champagne, Pol Roger, så klart, och lövbiff med klyftpotatis till en spanjor framför öppna spisen.
Var även på Pol Rogers mingelkväll i torsdags där de lanserade sin Pol Roger 2000, tillsammans med exportchefen för Pol Roger, Laurent D'Harcourt. Det bjöds på snittar med anklever och ostar till denna prisvärda champagne som har fått mycket bra recensioner. En härlig välbalanserad champagne med elegant doft med bra och krämig mousse och en smak av mogna äpplen. Kan verkligen rekommendera den.
Lördagen bestod i mest att bara vara ute på landet. Badade även bastu med eftersläckning i Vindöfjärden. Var faktiskt i tre gånger i det 6 gradiga vattnet. Kanske lite väl kallt, men det satt bra efter den varma bastun.
Blev även en tur ut till mässan i går. Intog en hel del repriser från fredagen och även en del nytt också. Så jag kan lugnt påstå att jag är nöjd med denna helg.
Ha en bra vecka.



Kram

Fullspäckad helg

0 Läs mer >>

Lämnade landet i morse när termometern stod på -6,7 grader. Åkte ut en sväng i går för att få balans på min helg. Kändes skönt att få inandas lantluft istället för ångorna från whiskyprovningen i lördags. Hade självklart en mycket trevlig whiskyprovning med min guru Anders på Ölbaronerna. Alltid lika trevligt och givande att gå på hans provningar. Blev allt från rökiga Laphroaig till milda Auchentoshan samt även min favorit, Highland Park. Så jag var mycket nöjd med provningen och kvällen.
Min lediga fredag blev lite i träningens tecken samt mat- och vin med väninna. Tog en riktig långpromenad runt hela Djurgården samt runt i Gamla Stan. Hann även få i mig en öl längs vägen som senare slutade hemma med väninna med kycklingwok och vin. Löste ett och annat världsproblem innan det var dags att nanna kudden.
Så jag kan säga att jag har haft en väldigt blandad helg med diverse olika utsvävningar. I dag ny vecka med diverse kommande upptåg. Kommer att rapportera under veckans gång.
Ha en bra vecka.



Kram

Varierande helg

0 Läs mer >>

Halvdag i dag och ledig. Underbart att kunna förlänga helgen med en dag. Vaknar ändå tidigt och försöker istället utnyttja denna soliga fredag där utetermometern visar på fem grader.
Var på en trevlig Amarone-provning i går kväll där vi bl a intog Ripasso, Amarone, Recioto och en Soave. Kan säga att en underbar smakkombination var Ripasson (Corte Giara Ripasso Valpolicella 2008) tillsammans med en bit parmesanost med rödlöksmarmelad. Detta smakrika härliga vin var i en perfekt kombination med osten. Hittar toner av sadelträ och fikon i detta mjuka och harmoniska vin. Kvällen avslutades med en Louis Roederer Blanc de Blancs 2003 och en Eight Rows, vilket var en perfekt avslutning på en trevlig provning.
En som har varit i blåsväder i veckan är vår kung, Carl XVI Gustaf. Efter att tre journalister har fått ihop en bok om vår kära kung som släpptes i går har media fläkt ut löpsedlar efter löpsedlar. Boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” har fått en enorm uppmärksamhet i media där kungen t o m har gått ur och uttalat sig om boken innan han läst den. Håller med PR-experten Paul Ronge om  att det bästa hade varit att ställt in gårdagens presskonferens och kommenterat utgivningen av boken med ”det är under min värdighet att över huvud taget kommentera denna bok”. Då hade mediahysterin lagt sig tidigare. Men vi får väl se hur länge det kommer att analyseras fram och tillbaka. Jag tänker i alla fall inte köpa boken och gynna dessa författare. Låt kungen få leva sitt liv, han är väl människa som oss han också.
Ha en trevlig Alla Helgons Helg.



Kram

Kungen i blåsväder

0 Läs mer >>

Vintertiden har tagit vid och dagarna blir mörkare tidigare på dagen. Bladen på träden har gulnat och en del löv har redan fallit ner på marken. Hösten är verkligen här. Åkte ut till landet i söndags och badade bastu i en mörk och lite småkall skärgård. Från att ena dagen bada i 26 grader till att nästa dag bada i 8 grader, det är en viss skillnad. Men allt har ju sin tjusning. Att ligga på en stekhet strand och därefter doppa sig i havet eller att sitta i en varm bastu och därefter svalka ner sig i Östersjön, båda är kvalité fast på olika sätt. Vill inte vara utan något av det. Kan erkänna att jag t o m var i och doppade mig i det 8-gradiga vattnet fyra gånger. Kände mig lite stolt då faktiskt.
Var i dag hos min akupunktör, vilket var välbehövligt. Känns som att det var flera veckor sedan som jag sist var där. Det var så skönt och avslappnande efteråt.
Nu sängdags och en ny dag i morgon. Sov så gott.



Kram

Vintertid