0 Läs mer >>

Förra veckan susade på alldeles för fort. Fullbokat i stort sett varje kväll. Så det var välbehövligt att ta en tur ut till landet för att hämta kraft och energi i helgen. Blev långa promenader på isen, bastubad, eldning i öppna spisen, god och god dryck. På lördagens promenad på isen så fick vi sällskap av fyra rådjur som även de ville passa på att vara ute när solen lyste från blå himmel. Satt bra med varm choklad och en bastu efter den uppfriskande promenaden. Njöt av ostron, biffar och goda potatisgratänger till champagne (Pol Roger), Amarone (Fratelli Vogadori) och goda franska bourgogneviner framför den sprakande brasan. Var skönt att bara vara och återhämta sig efter en hektisk vecka. Förhoppningsvis blir denna vecka lugnare. Behöver fixa diverse saker hemma så det lär bli en hel del hemmakvällar.



Kram


Återhämtning på lande...

0 Läs mer >>
Oj vad tiden går fort. Min dotter har redan blivit 19 år. Tycker inte det var länge sedan som hon gick på dagis. Och om ett halvår har hon även gått ut gymnasiet. Ja, jag får passa på att njuta innan hon snart flyger ur boet. GRATTIS världens bästa dotter.
Var på förhandsvisning av ”Morning Glory” i måndags. Jag tycker att filmen var lite väl stressig och hattig i början, men den blev bättre ju senare i filmen man kom. Harrison Ford spelar ett legendariskt nyhetsankare som gör en Clint Eastwood (Gran Torino), dvs han har en mycket bitter attityd i början av filmen, men mjuknar upp ju längre man kommer in filmen. Så sista halvtimmen av filmen var riktigt underhållande. Denna drama/komedi som har premiär den 4 februari ger jag betyg tre. Inget som jag skulle rusa till biografen för utan hyra hem på dvd istället.
Även Guldbaggegalan gick av stapeln i måndags. Pernilla August’s Svinalängorna var nominerad i många kategorier, men tog endast hem två guldbaggar (Bästa regi, Bästa kvinnliga biroll). De stora vinnarna var egentligen Joel Kinnaman och Alicia Vikander som prisades för sina huvudroller och filmen ”Sebbe” som fick en guldbagge för bästa film.
Ser fram emot att fira min dotter i kväll. Blir middag och stand-up.



Kram



Andrea 19

0 Läs mer >>

Den här veckan har jag både avverkat Gambero Rosso och Champagneprovning. Gambero Rosso var nämligen på snabbvisit på Grand Hotel i Stockholm innan det var dags för dem att dra vidare till Oslo. Fick nöjet och prova några av de absolut bästa vinerna från Italien. Ca 70 vinexperter provar 30 000 viner och bestämmer vilka 1 500 viner som ska gå vidare för att få ett, två eller tre glas. Tre glas är ju det bästa och det finns i år 402 italienska viner som har fått det. Så jag fick som sagt nöjet att prova några av tre glas-vinerna på Gambero Rosso’s Road Show. Så en och annan Amarone och Ripasso slank ner. Även viner från Toscana och Sicilien gick lätt ner.
Var även på Champagneprovning i veckan där vi bl a provade Billecart-Salmon och Pol Roger Blanc de Blancs 1999. Kan erkänna att Pol Roger’s Blanc de Blancs är en mycket förförisk champagne med lång och härlig eftersmak.
Fick även gott vin serverat i fredags kväll. Blev då ett rött portugisiskt till en härlig tryffelrisotto med lätthalstrade pilgrimsmusslor och med efterföljande camembert smaksatt med calvados. Så jag kan säga att jag har fått mycket gott att dricka denna vecka.
Så i dag fick det bli en riktig långpromenad i ett soligt Stockholm. Kändes skönt att få några kilometer i benen.
Nu läggdags.
Ha en bra vecka.



Kram

Vecka i vinets tecken

0 Läs mer >>
Hamnade i måndags på den kritikerrosade/risade filmen - The Tourist. Denna film som är en Golden Globe-nominerad film för bästa film, bästa kvinnliga skådespelerska och bästa manliga skådespelare hade dess värre inte fått någon bra kritik i pressen. Så när jag begav mig till denna film så kan jag säga att jag inte hade några direkta förväntningar. Men jag kan erkänna att jag faktiskt blev glatt överraskad. Det är ju ingen höjdarfilm egentligen, utan mer en film där man sjunker ner i biofåtöljen, stänger av omvärlden och drömmer sig bort. Vilket jag kände att jag var i behov utav just då. Vackra människor, vackra miljöer, båtturer i Venedigs kanaler, fart och fläkt fyller denna nästan två timmars film. Angelina Jolie (Elise) går bara omkring och är vacker och Johnny Depp (Frank) är turisten som blir förälskad i henne. Kan nog säga att jag kan rekommendera denna film. Jag är i alla fall nöjd med det jag fick njuta av i biofåtöljen. Fast jag kan samtidigt erkänna att den passar även på en dvd i TV-soffan.
Fick avsluta måndagskvällen med en nostalgitripp när Phil och Steve Mahre stod på scenen i Globen på Idrottsgalan och delade ut Hederspriset till Ingemar Stenmark. Det var väl det som var mest utstickande på denna årligen återkommande Idrottsgala som för tolfte året i rad förgyllde ett fullsatt Globen.



Kram

The Tourist

0 Läs mer >>

Känner mig som en liten orangutang efter all mat och dryck under julen. Så nu är det bara att sätta igång med träning inför bikini 2011. Började ju året bra med långpromenader, som dess värre avtog. Ja, det är bara att ta tag i det igen. Vi får väl hoppas att jag inte är lika hotad som Pongo abeli (orangutang på Sumatra) som det endast finns 6 600 individer kvar av. Orangutangen, denna utrotningshotade djurart. Även Pongo pygmaeus (orangutang på Borneo) är hotad, som enligt Världsnaturfonden endast finns 57 000 individer kvar av. Så nu får jag väl starta en grupp ”Rädda orangutangen” också. Har ju redan min grupp ”Rädda tigern”. Tigern som faktiskt också är utrotningshotad. Förhoppningsvis så försvinner inte dessa underbara djur från vår planet. Det gäller att värna om dessa individer innan det är för sent. För vad skulle Djungelboken vara utan Kung Louie och Shere Khan? Rätt tråkig faktiskt.
Kan säga att jag blev mycket förvånad i fredags kväll då jag tittade ut på gården. Mickel Räv hade äran att besöka vår trevliga gård. Hann även få upp kameran innan han hann smita iväg. Kan säga att det var en mycket häftig upplevelse, som jag nog inte lär få uppleva någon fler gång. Förstår att han trivs i våra kvarter där det finns en och annan kanin.
Glädjande är också att ”Solsidan” säsong 2 är tillbaka. Så nu har man söndagarna att se fram emot framöver.
Ha en fortsatt trevlig söndagskväll.



Kram

Orangutang

0 Läs mer >>

Tjugondedag knut, då ska ju granen ut. Det sägs så i alla fall. Hade ju en förhoppning om att min gran skulle avklädas och tomtesakerna skulle packas ner, redan i söndags. Hmm. Det gick ju som det gick. I dag har det inte heller hänt, men jag kan nog ta det i helgen istället. Ser att grannarna fortfarande har sina julstjärnor hängandes i fönstren och julgransbelysningen tänd. Så det är nog lugnt ett par dagar till.
Var på en mycket trevlig provning i måndags på ”Syster och Bror”. Hade en ”Mat och vin i kombination”-provning. Kan säga att jag är mycket förtjust i kombinationen räk- och mangosallad med lime, chili och koriander tillsammans med den tyska rieslingen. Det gifter sig mycket bra i munnen. Även den sydafrikanska Shiraz Cabernet Franc från 2006 passade utmärkt till den örtstekta biffen som serverades med marinerad potatissallad och en ljuvlig rödlöksmarmelad. En kombo som heter duga. Som sedan avslutades med en mörkchokladmousse och till det en Recioto. Kan säga att det var många trevliga smakupplevelser denna kväll.
I morgon fredag, känns skönt att den första hela arbetsveckan är avklarad för detta år. Nu blickar vi framåt och går mot ljusare tider. Inte helt fel nu när vinterkylan börjar smyga sig på igen. Ska tydligen bli -15 i morgon. Burr. Så det gäller att klä sig varmt.
Önskar dig en trevlig helg.



Kram

Granen nästan ute

0 Läs mer >>

Hade tänkt att granen skulle ha åkt ut innan tjugondedag jul, dvs på torsdag när Knut har namnsdag. Men så blev det inte. Hann inte i dag. Har fokuserat på att tvätta och fixa andra småsaker istället. Ny arbetsvecka i morgon. Smygstart förra veckan och nu kör det igång på riktigt efter alla juluppehåll. Plusgrader de senaste dagarna har medfört att snön börjat smälta undan. Tänk om vi kan få en tidig vår. Hade inte varit helt fel.
Började det nya året med långpromenader. Så det har blivit en och annan långpromenad på Djurgården. Känns som en bra start på det nya året.
Blev en lång after-work i fredags. Mycket trevligt, men lite väl sent. Så lördagen blev rätt så lugn. En turkisk rököl och en Staropramen i trevligt sällskap blev gårdagens skörd. Och i dag blev det vatten till min Biff Rydberg. Inget som jag kan rekommendera. Men ibland behöver man ta det lugnt också.
Nu kamomillte och nanna kudden.
Ha en fortsatt bra kväll.



Kram

Tjugondedag jul

0 Läs mer >>

Och mer snö. Kan säga att det fullkomligt vräker ner snö över Sveriges huvudstad. Så om du inte måste ut på vägarna, stanna hemma. Tog dock en promenad på Djurgården. Känner att jag behöver få bort en del kalorier som har gjort sig påminda under jul- och nyårshelgen.
Hade en mycket trevlig provning härom kvällen. En god vän hade tagit med sig en flaska vin, Roc de Cambes -99, samt en flaska Pol Roger. Är så glad att jag fick möjligheten att dela denna underbara Bordeaux tillsammans med honom. Tror nog inte att jag kommer att få tillgång till detta vin vid något fler tillfälle. Ett mycket smakrikt och välbalanserat vin med lång eftersmak. Ett förföriskt vin med animaliska toner med doft av källare, champinjon, cederträ, blåbär och torkade aprikoser. Ett charmerande vin med smak av bl a vanilj, stall, björnbär, blåbär, plommon och champinjon där smaken stannar kvar länge. Säger bara wow. Matchade det mot en Amarone, Viviani’s 2005. Svårt att jämföra kanske, men även den är en mycket god Amarone. Ett vin med bra karaktär där jag hittar kakao, fikon, vanilj, lagerblad och cederträ. En välbalanserad Amarone med en otrolig eftersmak.
Avslutade sedan med Pol Roger på det. Så jag kan lugnt påstå att det blev en helkväll i toppviners tecken. Inte helt fel.
I dag blir det inte många knop. Ska nu ta en bastu för att mjuka upp mina frusna leder.
Ha en fortsatt bra trettondagshelg.



Kram

Snö, snö, snö

0 Läs mer >>

Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År 2011. Hoppas ni får vara friska och njuta av ett härligt nytt år. Enligt kinesiska horoskopet så är vi fortfarande inne i Tigerns år, dvs mitt år, innan vi i början av februari kommer att glida in i Kaninens år. Förhoppningsvis så ser Kaninens år ljusare ut.
Vi lämnar 2010 bakom oss, och minns jordbävningar bl a i Mexico och på Haiti där många omkom, OS i Kanada, vulkanen vid Eyjafjallajökull på Island som har utbrott och gör så att vi inte kan flyga under en period pga av askmolnen, Alliansen vinner valet, Mona Sahlin avgår, arbetsmarknaden som ser ljusare ut, oljeriggen i Mexikanska golfen som exploderar, rånet mot Bukowskis auktionshus, kronprinsessans bröllop, kungens otrohetsaffärer, Australien som för första gången får en kvinnlig premiärminister, Spanien blir världsmästare i fotboll i Sydafrika, Zlatan går till Milan, en självmordsbombare spränger sig själv till döds i centrala Stockholm och nästan alla byter sin mobil till en Iphone. Det är väl en summering av 2010.
År 2011, glöm inte att respektera dina medmänniskor. Det gör mycket ont att bli sviken av sina nära och kära. Tänk ”kärlek” år 2011 och visa medmänsklighet så kommer 2011 bli ett mycket bra år.
Ha en god fortsättning och var rädda om varandra.



Kram

Gott Nytt 2011