0 Läs mer >>

I lördags kväll blev det klart att Zlatan går till Milan. Efter många turer fram och tillbaka så blev det till slut klart att Zlatan skulle få komma tillbaka till Italien. Själv så trodde jag aldrig på att han skulle gå till England, vilket det spekulerades mycket om, utan antingen skulle han vara kvar i Barcelona eller eventuellt gå över till Real Madrid eller tillbaka till Italien. Mentaliteten och levnadssättet i Italien passar Zlatan perfekt. Ett fyraårs-kontrakt har skrivits med Milan efter ett år i Barcelona. Nu kan han äntligen tillsammans med fd Barcelonas andra målskytt, Ronaldinho, se till att vinna den italienska ligan. Jag tror att detta kommer att bli jättebra för alla parter. Zlatan är nöjd, Barcelonas tränare Pep Guardiola är nöjd och italienarna är nöjda. Så jag håller tummarna för att Zlatan även får ta Milan till Champions League-finalen.
Hösten = förkylningstider. Kan erkänna att jag tycker att hösten kom lite väl fort. Var är ryssvärmen? Skulle vilja ha lite mer värme innan vinterjackan tas fram. Burr. Ha en fortsatt bra måndag.



Kram

Zlatan till Milan

0 Läs mer >>

Var i kväll på en lysande teaterföreställning, "Kvinna klädd i solen" av Louise Boije af Gennäs. Otroliga skådespelarinsatser med täta repliker. En riktigt maffig föreställning som passade bra i dessa valtider. En kamp mellan bekräftelse och lögner. En partiledare och hennes man, vilken vänstrar med hennes pressekreterare och deras rebelliska tonårsdotter. Alla gör lysande skådespelarinsatser, bl a Anja Lundqvist som Anna Kruse, ordförande i Socialliberala partiet, Lennart Jähkel som hennes man och Anna Åström som deras dotter. Vi får följa en partiordförande som försöker hålla skenet uppe i dessa valtider trots diverse hinder som dyker upp under vägen. Att alltid hålla skenet uppe, trots allt elände, lyckas verkligen Anna med. Förutom när hennes dotter drar till Australien med ”Rädda Barnens”-pengar. Då tappar hon lite av sin haka. Den undersökande journalisten Valter, Ralph Carlsson, försöker luska ut hemligheter kring Anna för att läcka ut elakheter som kan förstöra för partiet. Men jag tycker nog att han har en rätt så låg profil som grävande journalist och verkar inte vilja lägga ut några smaskigheter. Stackars Marlene, Annas pressekreterare och assistent, Tina Råborg, slits mellan lojalitet, kärlek och förhoppning. En älskarinnas plats i ett ostabilt äktenskap. Hennes trånad för Annas man och sitt behov av sin arbetsgivare Anna.
Helt enkelt en underbar föreställning med fantastiska skådespelare. Min eftertanke var bl a, varför går jag inte på teater oftare? En fråga som jag kommer att försöka leva upp till oftare.
Nu är det sängdags. Sov gott.

Kram

Kvinna klädd i solen

0 Läs mer >>

Kan säga att jag blev väldigt överraskad av Ceceilia Berettas produkter vid en vinprovning härom veckan. Cecilia Beretta som i dag ägs av Pasqua och har en produktion på 200.000 flaskor per år kan stoltsera med eleganta viner av hög kvalité. Kan säga att det var riktigt trevligt att få prova deras viner. Blev väldigt förtjust i deras Picàie 2006, där jag hittar mycket mörka körsbär, plommon, salvia, choklad och vanilj. Ett mycket prisvärt vin för endast 129:- (5331).
På min resa i Sydafrika för ett antal år sedan besökte jag ett antal vingårdar och kom då i kontakt med druvan Chenin Blanc för första gången. En druva som påminner en del om Chardonnay. Var sedan på en mässa för några år sedan och provade "DeMorgenzon" och blev helt fast. Som tur var så hade Systembolaget tagit in ett antal flaskor tillfälligt, så jag hade turen att kunna inhandla detta välbalanserade vin. Gav då ca 200:- för detta vin. Ett lagom smörigt vin med ton av persika med en balanserad och harmonisk eftersmak. Lite oljig men med en klar elegans. Gick in på Systembolagets hemsida, två-tre år efter mitt inköp, hittar detta vin i beställningssortimentet och ser till min förtjusning att det endast kostar 69:- (72058) i dag. Är detta vin det samma som jag köpte för närmare 200:- för två-tre år sedan? Ja, det återstår och se. Ska i alla fall lägga in en beställning på detta vin nästa gång som jag passerar Systembolaget och se om det är lika bra som 2005:an.
Kan erkänna att det känns som att hösten har kommit för att stanna. Ingen ryssvärme i antågande verkar det som. Känns lite väl tidigt att plocka fram strumpor redan nu, men jag håller tummarna för att vi i alla fall får lite värme igen. Vill ju kunna njuta av en varm och solig september.



Kram

Pasqua och Chenin Bla...

0 Läs mer >>
Hamnade i går på surströmmingspremiär på Sturehof. Hade en mycket trevlig kväll med goda strömmingar och trevlig underhållning. Från dragspel och fiol till trolleri. Snapsvisorna sjöngs i takt till dragspelen och glada surströmmingsätare skålade i takt. Designern Johan Petterson hade designat Sturehofs egna surströmmingsburk som Oscars hade kompletterat med strömmingar. Mr Oscars berättade att de nu är i topp, dvs de har gått förbi Röda Ulven. Oscars producerar numera 300.000 burkar per år och det är ju inte så pjåkigt. I vanliga fall brukar surströmmingen jäsa i åtta veckor men med tanke på att det var en kall vår så fick den jäsa i elva veckor istället, tillägger mr Oscar. Strömmingen hade bra sälta och bra konsistens och slank lätt ner med mandelpotatis, tunnbröd med västerbottenost och öl med nubbe. Fick nog i mig åtminstone sex fiskar innan jag var mätt. Kan säga att vi fick en underbart trevlig och underhållande kväll som avslutades med ett glas Pol Roger innan hemgång.
Kan erkänna att jag har varit piggare andra dagar än i dag. Men det är ju tur att det är fredag och helg.
Ha en trevlig helg.



Kram

Surströmmingspremiär

0 Läs mer >>
Hade en otrolig smakupplevelse i går. Fick möjligheten att dricka en Westvleteren 6. Jämförde den med en chimay som annars är en av mina favoritöl och konstaterade att Westvleteren var ett snäpp bättre. Westvleteren, en trappistöl som bryggs i Den heligt Sixtus kloster i Vleteren i Västflandern i Belgien. I doften hittade jag mycket honung, en del russin och även mogna röda höstäpplen. Ölen hade en mjuk behaglig smak med viss brödighet med smak av kola/knäck, mockakaffe, clementin och en liten ton av honung. En mycket välbalanserad öl som kan klassas som ölens Rolls Royce. Chimayen tappar helt i jämförelse. Den annars så smakrika ölen där jag hittar en ton av choklad känns nästan lite besk vid jämförelsen. Så jag kan verkligen rekommendera er att prova Westvleteren om ni får möjlighet. Kan lova er en otrolig smakupplevelse.
Hamnade sedan på invigningen av Monks Porter House i Gamla Stan (källaren Auroras gamla lokaler) där det bjöds på grillad fläskkarré med goda tillbehör. Monks Porter House kan stoltsera med 56 öl på fat och ett eget bryggeri. Var nog mest imponerad av en rökporter, en weissbier och det holländska ölet Amarillo. Ett typiskt tjejöl, fräscht och med en ton av citrus och lagom beska. Fast det räcker nog med en öl med tanke på att alkoholprocenten ligger på 9,5%.
Var mycket nöjd med min kväll innan jag tog tunnelbanan hem i augustikvällen.
I dag är det surströmmingspremiär. Ser fram emot att inta denna delikata rätt i kväll.
Ha en fortsatt bra dag.



Kram

Westvleteren

0 Läs mer >>

Det var ju ett tag sedan som jag var på bio senast. Tror nämligen bestämt att det var någon gång tidigt i våras. Det blir ju inte så många biobesök på sommaren. Känns väl inte så lockande att gå in i en mörk biosalong när man istället kan sitta på en solig uteservering och sippa på ett glas vin. Men i dag har regnet öst ner från himlen och paraplyn har setts uppfällda i diverse kulörer. Så i dag passade det riktigt bra med en bio. Fick med mig min dotter på ”Bröderna Karlsson”. En komedi regisserad av Kjell Sundvall. Jag hade faktiskt stor förhoppning inför denna film. Kjell som bl a har gjort filmerna ”Tomten är far till alla barnen”, ”Beck”, ”Jägarna”, ”Grabben i graven bredvid” och TV-serien ”Livet i Fagervik” kan bättre än vad jag såg i kväll. En smått patetisk och pinsam film med en torftig känsla. Om man nu har bott i Luleå i hela sitt liv, pratar man inte norrländska då? Det är en av mina frågor. Tycker att den ligger väldigt löst. Känns nästan barnsligt när Niklas (den ena tvillingen) försöker bevisa att han har en tvillingbror. Varför tar han inte med honom till kontoret där han jobbar som advokat med en gång? Ja, jag har många frågetecken och jag förstår att filmen snart kommer att läggas ner på biograferna trots att den hade premiär för drygt två veckor sedan. Nej, Kjell, bättre kan du. Visst är den lite smågullig men känns dess värre klumpig och smådum. Ett platt fall som inte är genomtänkt. Ingen film som jag skulle rekommendera.
Ska nu ta och rensa mina kantareller som jag köpte tidigare i dag innan det är dags att krypa ner under täcket.
Ha en fortsatt trevlig kväll.



Kram

Bröderna Karlsson

0 Läs mer >>

Tillbaka i stan efter en helg på landet. Har haft en underbar helg med mycket god mat, båttur till Äggekobb, sol, varma klippor, gott vin och bara vara. På fredagen blev det småländska kräftor med snaps och öl till förrätt och grillning till varmrätt. Premiär i år för kräftor. Satt på bryggan och intog middagen och avnjöt solnedgången innan det var dags att knyta sig. Känns som att det har varit en lite tuffare vecka denna vecka så John Blund gjorde sig märkbar på fredagen. Kände mig dock utvilad på lördagen, så efter en sen frukost på bryggan så blev det båttur till Äggekobb. En liten ö ute i havsbandet med flata härliga klippor. Solen stekte från klarblå himmel och temperaturen i vattnet var 20 grader. Underbart. Puttrade sedan hemåt innan kvällsbrisen anlände och intog en god middag med dithörande gott vin. Känner att John Blund har kommit även i kväll, så det får bli tidigt i säng innan jag åtar mig en ny arbetsvecka.
Ha en bra vecka.



Kram

Årets första kräftor

0 Läs mer >>
Hade häromdagen en mycket trevlig provning av viner från producenten Pasqua. Fick många trevliga smakupplevelser som jag snart kommer att skriva om. Blir landet över helgen efter jobbet utan dator. Så troligtvis kommer det en sammanfattning på söndag. Skönt att komma bort från storstaden och få inandas havsluft.
Glädjande var att Sverige vann över Skottland härom dagen med 3-0 och att Zlatan lyckades sätta första målet redan i fjärde minuten. Något annat som även var glädjande var att "Bobonne" öppnade efter sin sommarstängning i går. Började med ett glas Pol Roger som lätt gick ner. Blev därefter sniglar och halstrad anklever med kantareller till förrätt med en Penfolds Shiraz Cabernet Sauvignon till. Blev sedan en kalventrecôte med kantareller till varmrätt. Kan verkligen rekommendera ett besök på "Bobonne" som har mycket god mat. Avslutade med en god grappa innan jag tog en promenad hem.
Önskar er alla en trevlig helg med förhoppningsvis lite sol.



Kram

Pasqua-provning

0 Läs mer >>

Hade en hektisk avslutning på veckan som var. Min dotter mådde dåligt så det blev några turer upp till Danderyds sjukhus och till Sophia Hemmet. Tack och lov så lugnade det ner sig så att jag kunde vara med och fira av en 60-åring i Sandhamn. Vimlade runt med ca 40 pers på en trevlig tillställning med fiskgryta, ost och vin till mat innan jag rullade ner för kullarna, mätt och belåten. Hade förmånen att kunna sova kvar i Sandhamn, vilket var förträffligt med tanke på att natten blev sen. Hade verkligen supertrevligt. Blev även en promenad till Troville och en lunch på Värdshuset innan vi tog båten tillbaka till landet. Har även softat på landet med bastubad, god mat och gott att dricka denna helg. Såg även sälen dyka upp på Vindöfjärden igen. Tror nog att den har bosatt sig där.
Ha en bra vecka.



Kram

Tillbaka i vardagen

0 Läs mer >>

Hade en underbar helg med bl a mycket god mat, gott och dricka, trädfällning, vedklyvning, bastubad, strandrensning, bilkörning och trevligt sällskap. Konstaterade att en av de bästa ostronchampagnerna är Pol Roger Pure, non-dosage. Helt enkelt klockren till ostron. Ett tips när ni ska intaga dessa underbara varelser.
Just nu är det mycket kakel och klinkers i mina tankar. Ser fram emot att de ska börja riva mitt badrum på måndag. Har fått sällskap på olika kakel-klinkers-affärer för att försöka få någon uppfattning i denna sten-djungel. Finns ju hur mycket som helst att välja på. Men jag har i alla fall bestämt mig för att det blir rektangulära blanka vita kakelplattor på väggarna och svarta klinkers på golvet. Känns skönt att jag har haft min vapendragare vid min sida som stöd inför dessa val. Har även hittat handfatet som jag vill ha. Så jag har nu i alla fall kommit en bit på vägen. Nu är det bara lite finjusteringar som är kvar.
Lillördag och endast några få dagar kvar på veckan. Ha en fortsatt bra resterande vecka.



Kram

Kakel och klinkers