0 Läs mer >>

Totalt var det 15 471 som fullföljde Stockholm Marathon i lördags och lyckades komma i mål efter 4,2 mil. Shumi Gerbaba från Etiopien tog hem segern efter att ha kommit i mål på 2:14:07, det vill säga en snittid på ca 3 min per kilometer. Wow. Snyggt jobbat. Svenska Isabellah Andersson var först in i mål av de kvinnliga löparna på 2:37:28. Inte så pjåkigt det heller. Grattis, bra kämpat.
Grattis säger jag också till Barcelona som tog hem Champions League-titeln i år efter att ha besegrat Manchester United. Senast de båda lagen var i final var 2009, då även Barcelona tog hem segern. Nästa års vinnare, Milan? Ja, vi får väl se hur det går nästa år.
Tyvärr finns det även förlorare. Skulle inte bli förvånad om Kungen, Carl XVI Gustaf, abdikerar i dagens läge. Han har satt sig i en rävsax och kommer ha media på sig ett tag framöver. Frågan är, har han varit på svart- och sexklubb som han nekar till? Kommer monarkin att falla eller tar Victoria över med äran i behåll? Ja, det är frågan. Spännande fortsättning följer.
Om ni inte har något annat att göra så kan jag rekommendera en tur till Galleri Jan Wallmark på Karlavägen 17. Just nu ställer fotografen Torbjörn Calvero ut sina rock’n roll bilder med bland annat Rolling Stones, Iggy Pop och Patti Smith. Utställningen pågår till den 15 juni.
Ha en fortsatt bra dag.



 

Kram

Vinnare och förlorare

0 Läs mer >>

Det känns som att luften går ur en på fredagseftermiddagarna, antagligen för att man vet att man har en helg att koppla av på. Tycker att det är lagom att ta några glas vin på after-work för att sedan åka hem och göra helg. I går blev det tre glas rosévin innan hemgång, vilket kändes lagom.
Hade varit ute på landet på torsdagskvällen och njutit av champagne, bastu, bad (var i tre gånger i det tolvgradiga vattnet), vitt vin och räkor så jag var rätt nöjd med endast en liten sväng på stan innan hemgång i går. Mår så bra av att tanka energi på landet. Kan säga att det är en hälsa för själen. Lugnet, vattnet och bara vara.
I dag blir det inte så mycket lugn och ro. I alla fall inte för de tusentals löpare som kommer att springa det 4,2 mil långa loppet. Jag pratar då förstås om Stockholm Marathon som för 33:dje gången kommer att gå av stapeln på Stockholms gator. Har bestämt mig för att inte springa i år heller. Fast jag kommer nog att gå och heja på några av mina vänner som är tappra löpare.
Ha en fortsatt bra helg.



Kram

Äntligen helg

0 Läs mer >>

Har nu bokat in mig på Ardbeg Challenge den fjärde juni, då det kommer att bli en gigantisk whiskyprovning i Kungliga Tennishallen. Tanken är att samla 3000 personer under ett och samma tak och slå världsrekord i spritprovning. Michael Heads, master distiller hos Ardbeg, kommer att stå för provningen. Man kommer att få prova fyra olika whisky från Ardbeg, ett av de mest kända destillerierna på Islay. Så jag lovar att det kommer att dofta rökig whisky från Kungliga Tennishallen. Gå in på http://www.ardbegchallenge.com/sign-up/ och anmäl dig du också, så kanske vi ses i vimlet bland de andra Ardbeg-älskarna.
Nu natti, natti. Arbete i morgon.



Kram

 

Whiskyrekord

0 Läs mer >>

Sista dagen i Champagne hade vi lagt besöken hos Pierre Péters och Diebolt Vallois. Pierre Péters, en rätt så liten producent, med en produktion på 170 000 flaskor per år. Champagnehuset som i den fjärde generationen drivs av paret Péters exporterar 80 %, bland annat till USA, Belgien och Danmark. Kan erkänna att vi där provade mycket goda champagner. Avslutade med champagne från 1974. Kan säga att det var en fantastisk upplevelse. Blev mycket förtjust i deras roséchampagne Albane, där jag hittar smultron, godis och en ton av kanel i eftersmaken. En mycket annorlunda roséchampagne och samtidigt gott och fräscht. Även deras Cuvée special -97 var mycket bra. En mycket komplex champagne med toner av kaffebönor, toffée och gräddkola med en behaglig citruston. Lång eftersmak med olika smaknivåer av bland annat kaffebönor och gräddkola.
Åkte därefter till champagnehuset Diebolt-Vallois där Fleur de Passion är en av favoriterna. Ett kärt återbesök hos Isabelle innan avfärd mot Charles de Gaulle.
En mycket trevlig och underbar vistelse i Champagne. Längtar redan till nästa års resa.







Kram

Champagne dag 4, 29 a...

0 Läs mer >>

Efter frukosten på hotellet begav vi oss till champagnehuset Paul Déthune. Ett litet champagnehus som endast producerar 5 000 flaskor per år. En rätt ok champagne från ett litet champagnehus.
Forsatte därefter till en av jättarna i Champagne, Nicolas Feuilatte, som producerar 22 miljoner flaskor per år. Att vara inne i denna fabrik gör att champagne inte längre känns så genuin. Med rulltrappor inne på anläggningen så känns det mer som en industri. Var heller inte så imponerad av deras produkter.
Vidare sedan till Jacquesson et Fils, ett champagnehus som producerar 300 000 flaskor per år och har Italien som sin största kund. Häftiga och eleganta champagner där de blåa druvorna regerar mest. 
Besökte därefter Le Gras. Julian tog emot oss och lät oss prova många goda champagner. Efter att ha provat deras Saint-Vincent 1996 och 1990 så var jag i himlen. En underbart härlig champagne där de producerar 130 000 flaskor per år. Var imponerad av deras Saint-Vincent -96. En Blanc de blancs med en gräddig och krämig smak med hög syra och en lång eftersmak.
Avslutade dagen med en sexrätters middag på den tvåstjärniga restaurangen L'Assiette Champenoise. En fantastisk middag med underbar champagne och goda viner till.









Kram

 

Champagne dag 3, 28 a...

0 Läs mer >>

Började morgonen med en rundvandring på Bollinger’s champagnehus. Christian som tog oss runt förra året var även vår värd i år. Bollinger som är ett av de få champagnehusen som fortfarande lagrar sin champagne på ekfat producerar 2,5 miljoner flaskor per år, varav 500 000 vintage. Avslutade rundvandringen med en fyrarätters lunch och Bollinger champagne. Blev mycket förtjust i deras Bollinger Rosé Le Grande Anne som hade mycket smultron och en viss brödighet i doften med en elegant smak med bra syra och en ton av smultron och mineral med en behaglig citruston.
Därefter gick bussen mot Krug. Champagnehuset som knappt tar emot besök över huvud taget. Fastnade för deras Grande Cuvée, en komplex champagne med doft av nougat och marsipan med en viss nötighet med en ton av petroleum. En härligt elegant och fräsch champagne med lång eftersmak. Kan villigt erkänna att jag var mycket nöjd med mitt Krug-besök.
Landade därefter på champagnehuset Henriot som producerar 1,8 miljoner flaskor per år. Provade först några champagner i provningsrummet innan vi begav oss ner i källaren där det stod uppdukat champagneglas på vit linneduk bland de lagrade champagnerna i den fuktiga källaren. Deras Brut Rosé har en ton av smultron, zoo-tabletter och mineral. En fräsch champagne med bra frukt och bra syra.
Avslutade kvällen på Pommery. Efter att ha gått ner 116 trappsteg i deras källare och vandrat runt i deras 18 kilometer långa källargångar så intog vi en fyrarätters middag. En god middag med kompletterande champagne.









Kram

Champagne dag 2, 27 a...

0 Läs mer >>

Landade på Charles de Gaulle i ett soligt Frankrike. Lastade på bussen och begav oss mot Champagne. Passerade gröna ängar och gula rapsfält. Våren hade verkligen kommit till Frankrike.
Hade blivit något missförstånd med vårt första besök så det blev en trerätters lunch på en solig terrass på ”Le Jardin” istället. Kan säga att det inte var helt hel. En underbar lunch bestående av gåslever, inbakad lammfilé och bärkompott med genomgående champagne till. Mums.
Mätta och belåtna åkte vi sedan vidare till champagnehuset Duval-Leroy som producerar ca 5,5 miljoner flaskor/år. Var inte så imponerad. Fast deras Femme de Champagne 1996 hade en bra balans med små bubblor och bra mousse med en viss potential. Fast jag skulle nog låta den ligga fem år till.
Därefter gick bussen till champagnehuset de Venoge, som är ett anrikt champagnehus från 1837. Med en produktion på ca 1 miljon flaskor per år så låg de på en bra och jämn kvalité rakt igenom. Provade flera riktigt goda champagner och avslutade med deras Louis XV -95. En underbar och komplex champagne med toner av honung, gräddkola och svamp. En mycket välbalanserad champagne med härlig eftersmak.







Kram

Champagne dag 1, 26 a...

0 Läs mer >>

I går firades det på flera ställen på vårt jordklot. Norska flaggan var i topp och buddisterna firade Buddhas födelse, upplysning och död.
Norges nationaldag, den 17 maj, då alla norrmän sätter på sig nationaldräkten och står med vajande flaggor längs Karl Johan i Oslo. En underbar syn faktiskt. Jag har själv varit där på en av Norges nationaldagar för flera år sedan och jag kan erkänna att det är en folkfest som heter duga.
Medan norska flaggan vajade på ett flertal ställen så firade miljontals buddister vesak. Tydligen så sammanfaller dagen med den första fullmånen i maj, såvida det inte är skottår. Är det skottår så firar buddisterna istället den första fullmånedagen i juni.
Så det var mycket fest och glamour runt om i världen i går.
I dag blir det lugnare. Ha en fortsatt bra dag.



Kram

Norges nationaldag oc...

0 Läs mer >>

Börjar sakta landa efter båda mina tripper. Kan säga att jag var mycket glad i fredags. En helg att vila upp sig på.
Hann i alla fall med en sväng till landet i onsdags med sushi och vitt vin på bryggan och bastu med efterföljande tre dopp i havet. Nu var det mycket varmare i vattnet, hela 12 grader. Det var till och med så varmt att man bara kunde gå i utan att springa.
Har även avverkat Andreas studentskiva i veckan. Var på Borgila, en båt vid Söder Mälarstrand, och firade henne och två av hennes skolkamrater. Temat för kvällen var Lady Gaga för tjejer och Marilyn Manson för killar. Så det var många som var utklädda och många tal hölls.
I går middag hos väninna med Schlagerfestivalen. Vårt svenska bidrag, Eric Saade med sin ”Popular” slutade på en bronsplats och vinnare blev Azerbajdzjan.
I dag, söndag, vilodag med uppladdning inför en ny arbetsvecka. Ha en fortsatt bra söndag.



Kram

Studentskiva

0 Läs mer >>
Är nu tillbaka från ett ölrikt Bamberg, Franken. Franken är faktiskt det mest öltätaste området i världen. Hela 287 bryggerier täcker denna yta som är ungefär lika stort som Sörmland. Har jag druckit god öl? Ja, det kan jag villigt erkänna. Har under dessa dagar provat 200 öl med varierande kvalité. Men jag kan erkänna att de flesta höll en bra kvalité. Underbara weissbier och kellerbier tillsammans med en bratwurst med sauerkraut. En och annan dunkel och rauchbier och även en hel del pils. Ölen var som sagt många och varierande och mestadels mycket bra.
Är mycket nöjd med min resa och kommer självklart att berätta om både den och min Champagneresa. Bildbevis kommer snart. Måste bara landa först.
Nu natti natti så att jag kommer upp till jobbet i morgon.
Sov gott.


Andreas Gäntstaller (tidigare bryggare på Beck) och jag



Kram

Tillbaka från Bamberg

2 Läs mer >>
Hann i stort sett bara packa om väskan från Champagne innan jag åkte ner till Franken, Bamberg i Tyskland. Nu är det öl som gäller. Hann vara ute på landet en sväng också. Badade bastu, badade i havet (nu åtta grader), åt gott, drack gott, eldade i öppna spisen och bara var. Ostron och champagne och älgfärsbiffar med en röd fransos. Inte helt fel innan laddning inför Tyskland.
Har i dag gått en 1,4 mil lång öltur i ett soligt Franken. Gick från bryggeri till bryggeri och provade många goda ölsorter. Sol, 22 grader och kall god öl, vad mer kan man önska sig i nuläget? Berättar mer när jag kommer hem.



Kram

Öl i Bamberg

0 Läs mer >>

Hemkommen efter en trevlig tillställning på restaurang Museet. Första maj och alternativen var demonstrationståg eller champagnemingel.  Valet blev ju inte så svårt och blev inte helt oväntat champagnemingel. Benedicte från Pommery var på plats och lanserade den rosa och blå Pommery POP. Denna sommarchampagne som består av 90 % pinot noir och pinot meunier och 10 % chardonnay dracks ur sugrör av de inbjudna gästerna.
Restaurang Museet drivs i dag av Nicola Perrelli och är en mysig vanlig restaurang med 50 sittplatser. Nicola klev av Divino när den var på topp och landande på en mer normal nivå, där man inte behöver leta utmärkelser hela tiden. Vinlistan är bra och till min fördel så har de även min favorit, dvs Pol Roger.
Så jag var mer än nöjd när jag promenerade hemåt. I morgon arbetsdag.
Ha en bra vecka.



Kram

1:sta maj, demonstrat...