Ölbryggning

Visst tror man att det ska vara lätt att brygga öl. Hmm. Kan säga att det tar minst fem timmar. Först blandar man vatten och malt i mäskpannan. I vårt fall blev det pilsner-, Munchener- och mörk karamellmalt som användes. Vattnet måste ha kommit upp till en temperatur av 60 grader innan malten läggs i. Detta kokas ihop på en temperatur på ca 70 grader.



Därefter ska det vidare till nästa kokkärl, det vill säga vörtpannan. För att därefter pumpas tillbaka i mäskpannan utan dravet.



I mäskpannan ska temperaturen komma upp till 100 grader för att man ska kunna tillsätta humle och prostaflock + jästnäring.


Humlesorterna Northern Brewer, Cascade, Nelson Souvin och Amarillo

Den första humlegiven ska stå för beskan, sk bittergiv. I och med att vi skulle brygga en amerikansk IPA, Ansgar IPA, så blev det såklart amerikansk humle, Northern Brewer. Efter ca en timme tillsatte vi Cascade (smakgiv) och lät detta koka ihop. Sedan flyttades allt över till den så kallade whirl-poolen (även kallad virrpanna), där mer Cascade och även lite Nelson Souvin låg och väntade.
Därefter slangades allt över till jäskaret och jäst tillsattes.
Nu ska det stå i fem, sex veckor, på 18-20 grader och jäsa, tills det är klart att drickas upp. Efter någon vecka kommer även en torrhumling att göras. Då tillsätts Amarillo (aromagiv).


Mäskpanna, vörtpanna, virrpanna och jäskar

Kram

Kommentera här: