Champagne dag 3

Efter vår franska frukost styrde bussen mot ett av de mest omtalade champagnehusen, nämligen mot James Bond’s champagne, Bollinger. Champagnehuset som grundades 1829 och producerar ca 2,5 miljoner flaskor per år där England är de största konsumenterna. Christian Dennis tog emot oss i kostym och slips och visade oss runt i fabriken där det mesta av produktionen sker maskinellt. Deras champagner lagras på franska ekfat och måste innehålla minst 60% Pinot Noir. Avslutade visningen med en fyra-rätters lunch bestående av skaldjursterrin, kalvfilé, ost och en smarrig dessert. Självklart med utvalda matchande champagner till.
Inte långt därifrån hittar man champagnehuset Ayala där vi blev mottagna av en äldre proper herre i kostym och fluga. Ayala ägs som även Bollinger av Societé Jaques Bollinger. Fick prova sju olika champagner där, varav en var Zero Dosage Ayala. Vilket innebär att den inte har något tillsatt socker över huvudtaget. Så det blev en hel del spännande smakupplevelser på detta champagnehus.
Avslutade dag tre med en av mina favoriter, Deutz. Denna champagne som har en elegans och som är en av många champagnemakares favorit. Samma druvsammansättning i deras Brut som hos Pol Roger’s Brut. Dvs 1/3-del av vardera druva, vilket ger champagnen en bra balans. Fick prova deras Brut, Blanc de Blancs och avslutade med Millésimé 1999. En välbalanserad champagne som har legat och lagrat i Jean-Marcs källare i 10 år. Hade även vilja ha provat deras rosé som jag anser är en av de bästa bland roséchampagner, men det fanns tyvärr inte tid till det.
Var fortfarande mätt efter lunchen så det blev bara en Chicken Tikka curry-baguette innan sänggående.







Kram

Kommentera här: