Champagne dag 2

Upp 7.30 och en fransk frukost innan avfärd mot champagnehuset Veuve Clicquot. Ett champagnehus med ett varumärkestänk där det mesta i inredningen gick i den matchande gul-orange-färgen från deras Gula Änkan-etikett. Genomtänkt uti fingerspetsarna. Att man sedan väljer att vara ett hemligt champagnehus utan siffror och för många avslöjanden är i sig också marknadsföring för sin produkt. När man frågar hur stor deras produktion är, svarar det himlande ”a few millon bottles”. Vilket i praktiken motsvarar ca 16 miljoner flaskor per år. Avnjöt i alla fall en himmelsk fyra-rätterslunch med matchande champagner. Snyggt, elegant, stilrent och med klass.
Nästa champagnehus att besöka var Louis Roederer. Hade förväntat mig ett magnifikt champagnehus, som skulle avslutas med en provning av deras Cristal. Men så blev inte fallet. De har i alla fall en produktion på 3,2 miljoner flaskor per år med en historiskt givande berättelse om varför de inte har en bubbla under flaskorna. Påfundet med bubblan dök upp i Ryssland på tidigt 1900-tal då ryssarna trodde att fiender la en sprängladdning i hålet under flaskorna. Efter det så har Loius Roederer alltid tillverkat sina Cristal-champagner med flat botten. Fick i alla fall provsmaka deras non vintage brut innan nästa besök.
Landade hos Pommery och deras sagoslott. Pommery som för övrigt kommer att vara champagnen som serveras på Victoria och Daniels bröllop den 19 juni. En champagne bestående av 50% chardonnay och 50% pinot noir med en ton av gräddkola. De 116 trappstegen ner i deras kilometerlånga vinkällare där temperaturen ligger runt 10 grader var en upplevelse i sig själv. Tycker dock att deras Louise är mycket bra och tycker att det är synd att deras årstids-champagner inte gick så bra i Sverige. Kan verkligen rekommendera deras ”Summer”.
Avslutade dagen hos André Clouet. Ett champagnehus som producerar en exklusiv champagne och har en produktion om ca 300.000 flaskor per år. Jean Francois tog oss ut på fälten bland hans vinrankor och berättade om sin produktion och sin champagne på ett charmigt och underhållande sätt. Att därefter få sitta i hans trädgård och avnjuta hans champagner där de blå druvorna dominerade var en upplevelse i sig själv. Mer genuint och mer hemtrevligt får man leta efter. Kunde inte motstå att handla med mig tre flaskor av hans goda champagne innan tillbakafärd mot hotellet.









Kram

Kommentera här: