Champagne dag 1

Hade ställt väckarklockan på 02.00 för att gå upp och packa inför min resa till Frankrike, Paris, Reims. Samling på Arlanda 04.50 för att flyga till Paris. Så det blev inte många timmars sömn den här natten. Bussen stod snällt och väntade på oss utanför Charles De Gaulle Airport när vi landade. Lunch på en uteservering i solen innan bussfärd till vårt första champagnestopp, Billecart-Salmon, där Claudia Meigneux tog emot oss. Efter en rundvandring i deras vackra trädgård och fabrik där 80 personer jobbar var det dags för den första champagneprovningen. Av deras totalt elva sorters champagne fick vi prova fem olika. I deras vanliga brut ingår 40% pinot meunier, 30% pinot noir och 30% chardonnay. En aningen brödig champagne med inslag av blodgrapefrukt och äpple. En frisk champagne som ska drickas en varm sommardag. Med deras produktion på 2 miljoner flaskor per år så ligger de produktionsmässigt bland de större producenterna i champagne.
Nästa stopp var Demoiselle, några kilometer utanför Epernay. Fick en rundvandring i det fina slottet innan det var dags för provning. Provade tre av deras champagner som inte direkt föll mig i smaken, men de hade en klar friskhet med övervägande ton av citrus i smaken.
Sen iväg för avlastning av bagage i Reims innan det var dags för middag på ett urtypiskt brasseri. Underbar stämning med en bred blandning av gäster. Njöt av sorlet, maten och vårt sällskap. Tolv hungriga champagneälskare intog en trerättersmiddag bestående av typisk fransk kost som bl a kanin och ost.
Somnade sedan mätta och belåtna efter första dagen i Champagne.





Kram

Kommentera här: