Cognacsprovning

Cognacsförsäljningen har dalat rejält de senaste åren, medan whiskyförsäljningen har tagit fart samt tagit täten i försäljningen. Om man jämför med Glenfiddich produktion med 12 miljoner liter per år mot 150 miljoner liter cognac per år delat på alla cognacshus, så är cognacs produktion väldigt liten. Men nu verkar det som att cognac är på framfart igen. Var i kväll på en underbar provning på källaren Aurora i Gamla Stan. Började med ett glas mousserande med mingel innan sittningen för middagen. Blev en biff med potatiskaka med västerbottenost i och glaserade morötter tillsammans med ett franskt rödvin. Efter det blev det en cognacsprovning. Provade åtta olika cognacssorter. Allt från typisk cognac från 15 år till mer eleganta cognacer upp till 55 år. Fastnade för Delmain Très Vénérable från Johan Lidby, en blommig och pepprig cognac med smak av lakrits. Vid deras tillverkning blandar de inte ut sin cognac med destillerat vatten utan med gammal cognac istället. Den gamla cognacen har tappat alkoholstyrkan och befinner sig på ca 15%. Så den har en harmonisk balans och en otrolig elegans. En i världsklass bra cognac. Men är jag förvånad? Johan Lidby har även min favorit-Amarone, så det säger väl ganska mycket om deras satsning på kvalité. Det är alltså så att Johan Lidby satsar på kvalité. Och det är ju inte helt fel. Så det kommer att bli en tur ut till "Det goda köket"-mässan i helgen med ett besök i bl a Johan Lidbys monter för att prova fler kvalitétsdrycker.



Kram  

Kommentera här: