Priorat för en dag

Här kommer inlägget om Priorat som jag lovade.

Gick upp tidigt på morgonen. Åt en snabb frukost på pateon innan vi trängde in oss i bilen i färdriktning mot vindistriktet Priorat. Efter 13,5 mil befann vi oss i den lilla byn Poboleda. Fann så småningom fram till vingården Celler Mas les Perres där de tillverkar vinet Nunci som finns i både rött och vitt och levererar ca 20.000 flaskor/skörd. Fick visitkort av Dirk, ägaren, då han var en av utställarna på "Spanska vindagar" på Operaterrassen och tänkte att det kunde var kul att komma förbi när jag var i Barcelona. Tyvärr var inte han på plats utan vi blev istället guidade runt av Alexi som jobbar på vingården. Och det gick lika bra det.

Priorat är 19783 hektar stort och 1650 hektar är planterade med vinrankor.  Distriktet producerar huvudsakligen koncentrerade, mörka och intensiva rödviner. Du kan identifiera smaker som svarta vinbär, rostade nötter, läder, honung, körsbär, kryddor, peppar, kaffe och svarta oliver.  Lägsta tillåtna alkoholhalt är 13,5 procent. De flesta Priorat-viner är en blandning av flera druvsorter, och de druvsorter som vanligen utgör störst andel är Garnacha Tinta och Cariñena. Även Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah används i vinerna, oftast i mindre mängder.

Provade två vita och två röda viner. Nunci Blanc 2005, den vita och Nunci Costero 2004, den röda, var helt klart bäst. Priorat gör, tycker jag, eleganta och välbalanserade viner av mycket hög klass. Och dessa var helt klart av mycket hög klass.

Så när vi åkte tillbaka mot Barcelona så var jag mycket nöjd.

  

                                                                                                    

Kram

Kommentera här: