Alla Hjärtans Dag

Eller alla smärtans dag? Det beror ju på om man har en kärlek eller inte. Om man inte har någon kärlek så ska man ju inte heller gå på desperat karl/kvinnojakt bara för att det är den 14 februari. Och om man har en kärlek och den glömmer bort att det är Alla Hjärtans Dag, så är det ju mer Alla Smärtans Dag. Nej, jag tror att det räcker med en blink till köttstyckaren på ICA eller mannen i informationsdisken på biblioteket eller varför inte blinka till tunnelbanechauffören.
Alla Hjärtans Dag har sitt ursprung i traditioner kring helgonet Sankt Valentin som uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.
Den äldsta bevarade valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade som hon kallade sin "worshipful and well beloved valentine".
Ha en riktigt romantisk och bra Alla Hjärtans Dag.

Hjärta

Kram

Kommentera här: